Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1.Az egyiptomi társadalom

A társadalom élén a fáraó állt. A felső rétegbe tartoztak a főhivatalnokok , a főpapok és a hadsereg vezetői. Ők ugyan igyekeztek hatalmukat örökletessé tenni, azaz tisztségüket fiaikra hagyni, de előfordult, hogy alacsony sorból is fölemelkedtek emberek, ha kiváló képességekkel rendelkeztek. A társadalom középső rétegét alkották az írnokok, a papok és a katonák. Az egyiptomiak döntő többsége a közrendűek közé tartozott, akik elsősorban parasztok és kézművesek voltak. Ők végezték a termelőmunkát, és adó fizettek az államnak. Az adó azt jelentette, hogy be kellett szolgáltatniuk a megtermelt javak részét. Emellett közmunkát is végeztek: az év egy részében kötelező volt dolgozniuk az öntözőrendszer fenntartásán, és ők építették például a piramisokat is. A társadalom alsó rétegét a rabszolgák alkották. Számuk azonban sokáig csekély maradt. Elsősorban házi munkára használták őket.  

2.Gazdasági élet

A gazdasági élet központja is a királyi palota volt. A fáraó raktáraiba került a parasztok terményeinek egy része , innen osztották szét a termelőmunkát nem végző hivatalnokoknak, papoknak, katonáknak. A földművesek gabonát, szőlőt, olajbogyót, datolyát, fügét és zöldségféléket termesztettek. Fontos termény volt még a len és a papirusznád. A lenből fehér vásznat szőttek, a papirusznádból pedig papiruszt készítetek, amelyre ráírtak. Háziállataik szinte ugyanazok voltak, mint a maiak. A különbség csak az ,hogy a lovat és a szárnyasok közül a házityúkot viszonylag későn ismerték meg. A kézművesek állami vagy templomi műhelyekben dolgoztak. A kőfaragók,szobrászok, festők  mesteri tudásáról a királyi sírok leletei tanúskodnak. A kereskedelmet szintén az állam irányította. Egyiptom rendelkezett a számára szükséges nyersanyagok nagy részével. Csupán néhány fémből és fából szorult behozatalra. A kereskedelem a fő vízi úton, a Níluson zajlott. Észak felé a folyó sodra vitte a hajókat, délre pedig vitorlák segítségével haladtak -az uralkodó szélirány ugyanis  szerencsés módon éppen észak-déli.  

3.Az egyiptomiak étrendje

Az egyiptomi emberek változatosan étkeztek . Fő táplálékuk a gabonából készült kenyér volt, amelyre fogaik siralmas állapotáért is felelős: a lisztbe ugyanis sok homokszemcse került , ami elkoptatta , szabályosan lecsiszolta a fogukat. Szívesen fogyasztottak különböző zöldségféléket(pl. hagymát, borsót, babot, salátát, uborkát) és gyümölcsöket(pl. dinnyét,szőlőt, datolyát, fügét ).Ezenkívül étrendjük része volt a tej, a sajt, a hal és a hús. Növényi  olajjal főztek. Ételeiket mézzel édesítették.

4.A család

Az egyiptomiak családszerető emberek voltak. A család a szülőkből és a gyerekekből állt, esetleg olyan nőrokonok éltek velük, akik nem mentek még férjhez. Tisztelték az időseket és az édesanyákat. Az idősek jelenlétében a fiataloknak állniuk kellett. A hűséges családanyát  törvények védték, ha a férje elakarta taszítani magától. A házasságtörést azonban a legfőbb bűnnek tartották, a bűnös asszonyt megkövezték, elégették. A felsőbb társadalmi rétegből való fiúk 4 éves koruktól járhattak a templomok mellett iskolákba. A szegényebbek fiaik apjuk mesterségét folytatták. A lányok házi munkákra tanították otthon. A nők a háztartást vezették. Ezenkívül csak kevés foglalkozást választhattak :például templomi táncosnők,