Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az egyiptomi panteonban (istenek együttese) sok nemzeti és helyi istenség lakozott. A legnagyobb tisztelet Rét, a Napistent övezte, akit az emberek hite szerint esténként elnyelt a Nut, az ég istennője. Az éjszakákat Ré az alvilágban töltötte , hogy aztán minden reggel újjászülessen . A fáraókat Ré  fiainak tekintették , ezzel is kifejezve a királyok mivoltát. Nut az egyiptomiak képzeletében a Földet körülölelő istennőként jelent meg, aki kezével és lábával a bolygókra támaszkodik , miközben az égitestek keringenek rajta. 
Az isteneket gyakori állatként , vagy félig emberként , félig állatként jelenítették meg. A krokodilnak ábrázolt Szobek egyes területeken  a Nílus védelmezőjének számított. Máshol a macska képében megjelenő Básztet oltalmazta e négylábúakon kívül a zenészeket és táncoskat is. A macskát szent állatnak tartották, haláluk után bepólyálták  és a méretüknek megfelelő koporsóba helyezték őket , végső útjuk pedig a macskatemetőbe vezetett . A hieroglif írás feltalálója Thot a tudományok istene , valamint a kézművesek és művészek patrónusa is volt. Az íbiszfejű vagy babuinmajomként megtestesülő Thot jegyezte fel az égi bíróság előtt,i megmérettetésnél, hogy merre billen a mérleg nyelve.
A hitvilág szerint az elhunytak a holtak birodalmába kerültek, Ozirisz uralma alá. Felsége , Ízisz az anyák és gyermekek védelmezője volt. Fiuk , a jóság képviselője ,a  sólyomként ábrázolt Hórusz a világmindenség ura , a fáraó oltalmazója lett. Széth , a pusztító isten , gonosz csellel megölte apját, akinek haláláért Hórusz bosszút esküdött. 
Anubisz felügyelete alatt folyt a holttestek előkészítése a mumifikálásra. Mivel ő őrizte a sakálok által gyakran látogatott temetőket, Anubiszt is sakál bőrébe bújtatták .A papok a mumifikálásnál Anubisz-maszkot viseltek.
IV. Amenhotep fáraó (i.e. 1372 - 1354) egyetlen isten, a napkorong képét magára öltő Aton kultuszát igyekezett bevezetni a sok isten imádó Egyiptomba. Nevét Ehnatonra(Atonnak kedves ) változtatta , és az általa alapított Ahet -Atonból (Amarnából) kormányozta országát . Halálával azonban eszméi is elenyésztek.