Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

1.A Nagy Fal népe

A kínai nép legnagyobb építészeti alkotása a Nagy Fal. Még az ókorban kezdték el építeni , de a végleges formáját csak hosszú évszázadok alatt nyerte el. Védelmi célokat szolgált az északról betörő néppel ellen, ezért bizonyos távolságban tornyok találhatók rajta, ahonnan az őrök  fényjelekkel adtak hírt az ellenséges támadásokról. A Nagy Fal a parasztok közmunkájával épült. Kína földrajzi fekvése miatt sokáig a külvilágtól elzártan fejlődött , hiszen magas hegyek , tengerek, sivatagok, határolják. Itt is kialakult azonban az öntözéses földművelés a Jangce és a Sárga-folyó mentén. A kínai faluközösségek elsősorban kölest, majd később rizst termesztettek. Ezen a hatalmas területen, Indiához hasonlóan , először  több állam jött létre. Az állam kialakulásával párhuzamosan megjelent az a bonyolult , több ezer jelből álló kíni írás, amelyet ma is használnak. Benne minden szót külön írásjegy jelöl.

2.Az agyagkatonák császára

A Kr.e 3. században a Csin család került hatalomra . A nevükből származik a Kína elnevezés. Az első Csin uralkodó felvette a császári címet. Az első császár egyedülálló tehetségű uralkodó volt.  Katonai hódításainak köszönhetően ő egyesítette először Kína területét egy hatalmas birodalommá. A közlekedést úgy fejlesztette, hogy egységesítette a  kocsi tengelyek hosszát , így azonos szélességű keréknyom alakult ki, ami meggyorsította a közlekedést a fővárosból a szerteágazó földutakon. Halála után több ezer, agyagból készített katona őrködött felette.

3.Kína eredményei

A kínai fejlődés sok mindenben megelőzte Európát . A korai időszaktól kezdve  készítettek selymet. Ők találták fel az ecsetet , az iránytűt, a vasolvasztást és a késő ókorban már a papírt is tudtak előállítani

 

Nyilak animált GIFNyilak animált GIFNyilak animált GIFNyilak animált GIF Nézd meg a képeket is !!

 

A mappában található képek előnézete --Az ókori Kína--