Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


  Az egyiptom abc

Az egyiptomiak nem papírra , hanem papiruszra írtak. Ez utóbbi a Nílus partján bőven előforduló, magasra növő papiruszsásból állították elő. A papiruszt kezdetben hosszú szalagokban, tekercsekben árulták, spárgával  összekötve. A későbbiek során a papiruszlapokat már könyvbe rendezték . A papirusz - borsos árhoz méltón- nagyon tartós anyag , egyes ősi egyiptomi írások kiállták 3000 év próbáját. Az ókori egyiptomiak eredetileg hieroglif írást (képírást) használtak. 
A tintát a következő anyagokból készítették : víz, korom, valamint faszén vagy színes ásványok  . Az   írnokok hegyes végű nádtollaikat tintába mártva jegyezték le eseményeket a papirusztekercsekre.

KépKép

Természetesen nem ez az összes hieroglifa . Ezek csak az alapbetűk. Vannak pl. Té ,Szt betűk is .  


1799-ben Rosette-nél a francia csapatok egy bazalt sztélétöredékét találtak, amelyekre ugyanazt a szöveget vésték hieroglifikus és demotikus írással, valamit görög nyelven. Champollion francia egyiptológus a görög szöveget lefordítva és egyes hieroglifákat beazonosítva , évek hosszú munkájával megfejtette a rosette-i követ, és ezzel az egyiptomi írást. Amikor a tudós először tudta folyamatosan olvasni a hieroglifákat, örömében elájult. Az ókori egyiptomiak körülbelül 700 hieroglifát használtak, melyek nem csupán hangokra használták, hanem tárgyakra is vonatkozhattak. Az eredeti hieroglif írásban nem jelölték a magánhangzókat, a képszerű jelek csupán a mássalhangzókat fejezték ki. Papirusztekercseken és kőbe vésve számtalan hieroglif élte túl a századokat.
Egyiptom történetéről csak töredékes feljegyzések maradtak fenn, s azokból is nehéz rekonstruálni az eseményeket. Például Ramszesz tetteiről írnak, de az nem derül ki , hogy melyik Ramszeszről is van szó a 12 közül. Így egyiptológusok negymértékben az antik szerzők- Hérodotosz, Diodórusz, Sztrabón , Plutarkhosz- műveire támaszkodnak.
Az uralkodó nevének hieroglifáit egy ovális alakú keret mentén rajzolták meg, ez az úgynevezett kartus. A fáraók kartusával úton-útfélen találkozhatunk: beleveésték az oszlopokba és a templomfalakba, ráfestették a koporsókra és a sírok falaira, feltüntették a hivatalos dokumentumokban.

Nyilak animált GIFNyilak animált GIFNyilak animált GIFNyilak animált GIF Nézd meg a képeket is !!

 

A mappában található képek előnézete Rossetti kő