Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép Egyiptomi Divat

 

1. Az egyiptomiak szívesen viseltek talizmánokat, amuletteket, amelyek hitük szerint megvédelmezték őket a gonosz szellemektől és szerencsét hoztak nekik. Leginkább a Hórusz isten szemét ábrázoló, ún. udzsat-szem amuletteket viselték. A gyermekek nyakába halat mintázó talizmánt akasztottak, nehogy a Nílusba fulladjanak. A szkarabeusz amulettek is nagy becsben álltak. Ezt a ganéjtúró bogarat a tárgyából titkozatos kikelése miatt az egyiptomiak szent állatként tisztelték. A Középbirodalomban a szkarabeuszok másával az iratokat pecsételeték le.

2. A férfiak és a nők egyaránt festették a szemüket. A festéket nyersfémek és olaj keverékéből állították elő. Úgy hitték , ez mágikus gyógyerővel bír, élessé teszi a látást és legyőzi a szembetegségeket. Arcukat és ajkukat pirosították, de használtak púdert, "körömlakott " és hajfestéket is. A férfiak gyakran állszakállat ragasztottak .

3. A nők a világos színű, vászonból készült hosszú ruha fölé gyakran redőzött köpönyeget vettek fel. Az előkelő hölgyek a drága anyagokból varrt öltözéküket gyönggyel díszítették. A férfiak köpönyeget és szoknyát kanyarítottak magukra . Ez utóbbi egy vászondarab, amit a csípőjük köré tekertek, majd csomót kötöttek rá.

4. A jómódúak fején paróka díszlett , melyet emberi hajból vagy gyapjúból készítettek. A parókákat különleges dobozban , egy asztalkára állítva tárolták. A lányok vékony fonatokba rendezve viselték hajukat, a fiúk többsége leborotvéltatta a fejét, csak egyik oldalon hagytak meg befont hajtincset.