Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

1. Az ókor kezdete

Kr.e 3000 táján az emberiség történetének új korszaka kezdődött: az ókor. Ekkor új jelenségek tűntek fel: az ókori Kelet nagy folyamai mentén kialakult az öntözéses földművelés, hatalmas épületeket emeltek, megjelent az írás. Az új kőkori falvak helyébe városok, államok és birodalmak léptek. Az első városok fallal körül vett , központi épületek (templom . palota)  körül létrejött települések voltak. AZ ÁLLAM EGY ADOTT TERÜLET NÉPESSÉGÉNAK IRÁNYÍTÓ SZERVEZET.  Az irányítás egy szűk csoport kezében van .(E szűk  csoport tagjai az uralkodó, a hadvezérek és a papok ) Az állam szerepe, hogy védje lakóit a külső támadások ellen, és biztosítsa a belső rendet. Ezt törvények segítségével teszi. A törvények betartásáról  az állam katonái és hivatalnokai gondoskodnak. Ők már nem vesznek részt a termelőmunkában. Ellátásukat az állam lakóinak adója fedezi. A birodalom olyan nagy kiterjedésű állam , mely több népet, országot egyesít uralma alatt. Egységesíti az igazgatást és a törvényeket.

2.Gilhames, a sumer király

A Mezopotámia szó folyóközt jelent. Ezt a nevet a görögök adták a Tigris és az Eufrátesz folyók vidékén. A sok oldalágra szétágazó folyók elősegítették az öntözéses földművelés kialakulását. A sumer nép hozta itt létre az első városokat. Az egyik város, Uruk királya volt Gilgames . A monda szerint a hatalmas erejű hős falakat építtetett a város köré . Legyőzte az égi bikát, pedig annak egyetlen dobbantása alatt is  beszakadt a föld. Barátja halála után elindult , hogy megszerezhesse a halhatatlanságot . De nem állta ki a próbát , hogy 7 napig nem alszik. Aztán a tenger mélyéről felhozta az élet füvét, ám hazafelé nem vigyázott rá, és egy kígyó lenyelt azt . Gilgamesnem így nem sikerül elnyernie au örök életet.

3.Amiről az írások beszélnek   

Az öntözéses földművelés hatására bonyolultabbá vált az ember élete. A régészeti leletek arról tanúskodnak , hogy az alávetetteknek "ajándékokat" kellett vinniük  termékeikből a király és a papok számára. A palotákban és a templomokban fel kellett jegyezni , honnan, mennyi és miféle termék érkezett . Kezdetben a dolgok képét rajzolták le , majd fokozatosan egyszerűsödtek az ábrázolások . Így alakult ki az ékírás .Eleinte egész szavakat, majd szótagokat jelöltek. A jeleket agyagba karcolták. A régészeti feltárások jóvoltából ma már több ezer agyagtábla segít bepillantani a mezopotámiaiak életébe. Feljegyzéseket olvashatunk isteneikről, királyaik uralkodásáról. Az agyagtáblák tudósítanak a templomok életéről is, ahol a papok körül írnokok, szolgák tevékenykednek. Az írások beszámolnak a társadalom többségét kivető közrendűek: a földművesek, a kereskedő, a kézművesek életéről is.

4.Babilon     

A sumerokat idegen népek hódították meg. Újabb városok  emelkedtek föl. Így például Babilon, amelynek legismertebb királya Hammurapi volt a Kr.e 18. században . Őt nemcsak hódításai miatt tartjuk jelentős uralkodónak, hanem építkezései miatt is. Csatornákat ásatott, templomokat emeltetett. Uralkodásának legtöbbet emlegetett emléke a 282 pontból álló ítéletgyűjteménye. A bíróhoz  fordulókat arra bátorították , hogy válasszák ki a lejegyzett ítéltek közül ,amely az ő esetüknek a legjobban megfelel. A törvények foglalkoztak a kereskedelemmel, a családdal, a vagyonnal, az árakkal és a bérekkel. Az ítéletek fontos adatokat őriztek meg a korabeli emberek mindennapjairól. Hammurapi halála után a birodalom lehanyatlott.

5.Mezopotámiai találmányok

Mezopotámia lakói olyan tudományos és technikai felfedezésekkel gazdagították életüket, melyeket még ma is alkalmazunk. Városaik falait, templomaikat már kiégetett téglából emelték. Nekik tulajdonítjuk az eke és a kerék feltalálását is. Az írás az ismeretek megőrzésének legfontosabb formája. Ez tette lehetővé, hogy a mezopotámiai csillagászat  és matematika magas szintre jusson el. Az óra percbeosztását és a kör fokokra osztását ma is a mezopotámiai minta szerint használjunk.

 

 

    Nyilak animált GIF   Nyilak animált GIF Nyilak animált GIF Nyilak animált GIF Nyilak animált GIF Nézd meg a képeket is !! 

 

A mappában található képek előnézete --Mezopotámia--