Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Múmiák

Az ősi egyiptomiak számára a halál nem fenyegető dolog, csak egy rövid szünet az életek között. Ha gondosan felkészültek rá, és a családjuk megengedhette magának , hogy konzerválják a testüket , biztosak voltak benne, hogy örökké élhetnek.


Ahogy napjaikban is sok  a vallásos ember, így az egyiptomiak is hittek a túlvilágban, ahová a halottak utaztak és ahol az örök békét és nyugalmat élvezték. Azonban a túlvilág elérése nem volt könnyű. Ehhez kellettek imák, rítusok (vallási szertartások) , isteneknek szóló áldozatok , de a legfontosabb feledat a mumifikálás volt. Ez egy balzsamozási eljárás , melynek célja a test épségének megőrzése. A forró éghajlaton ez nehéz feladat , mert a test gyorsan bomlásnak indul. A balzsamozók három féle szolgáltatást nyújtottak az ügyfeleiknek. Legolcsóbb megoldásként a testből kivették a belső részeket, s magát a testet nátronnal kenték be.Kép

Ez a sivatagból kiásott természetes só olyan vegyi anyagok keveréke, amit manapság a sütőporban  és a mosóporban használunk. 40 nap alatt kisárította a testet, amit a bitumentartalmú balzsamozóanyag feketévé tett és eltorzított. A költségesebb módszerekkel tökéletesebb eredményt lehetett elérni: a balzsamozók az ánuszon (fenéken) keresztül kémiai anyagokat fecskendeztek a testbe, melyek feloldották a beleket. A nagyon gazdagok egy még sokkal drágább eljárást választhattak. Ilyenkor a balzsamozók egy, sz orran keresztül feldugott fémkampóval kikaparták az agyvelő , vigyázva , hogy ne sértség fel a bőrt. Majd egy speciális , kovakóből készült késsel óvatosan felnyitották a testet . Eltávolították az összes belső szervet , kivették a szívet, átmosták a testüreget , amit illatszerekkel , fűszerekkel illatosítottak. Ez lassította a test felbomlását, amelyet ezután nátronnal borították be. Az eltávolított belsőrészeket elkülönítve őrizték az kanópuszedényekben. A holttestet , miután kiszáradt, és ereeti súlyának a negyedére csökkent, gyantával vonták be. Előfordulhatott, hogy kozmetikumok segítségével életszerű  megjelenést próbáltak adni neki, mielőtt vászoncsíkokba  gondosan becsvarják. A "kötések " közé értékes védő amuletteket rejtettek. A temetkezés további részletei a halott személy vagyonától függtek. A szokások némelyike az idő múltával változott . A fáraók részesültek a legpompázatosabb végtisztességben. Tutanhmont több koporsóba temették. A mumiát rejtő legbelső koprsó aranyból készült. 

Kép

Ezután három fából készült , a külső  pedig ,amit  a szarkofágnak hívnak, kőből. A testet mumifikáló balzsmozók szoros együttműködésben dolgoztak a papokkal, s amikor az eljárás befejeződött , további vallási rituálék következtek. A temetés alkalmával a siratók mindazt a sírhoz vitték, amire a halott személynek a túlvilágon szüksége lehetett: ételt, bútorokat, ruhákat, sőt még kis szolgafigurákat is. A sír bejáratánál a halott fia végezte el a "száj megnyitás" szertartását. Egy ácskapocsszerű kőeszközzel megérintette a múmia ajkát, fülét és szemét, ezzel biztosítva , hogy apja érzékei visszatérjenek majd a túlvilágon. A múmifikálást tökélyre fejlesztették : a legjobb állapotban lévő múmiák több ezer év elteltével is életszerűen néznek ki. Ám a hosszadalmas és költséges rituálék mégsem voltak képesek megvédeni a halottakat és nyughelyüket. A sírrablók feltörték ezeket, és elhordták az értékeket. Évszázadokkal később a múmiákat már egész más okokból rabolták el. Mielőtt tudományos kutatók elkezdték volna sz Ókori Egyiptom kincseinek feltárását, s a mumifikált holttesteket kiásták , és Európában gyógyszerként adták el!